Vad är självledarskap?
Självledarskap handlar kort och gott om att uppnå det man avser att uppnå, i det lilla såväl som i det stora. I alla lägen, oavsett om det är i arbetslivet eller i det privata, behöver du ett visst mått av självledarskap. Ska du hålla nervositeten i schack inför ett föredrag, få rätt saker gjorda på jobbet eller försöka medla i en konflikt mellan barnen, behöver du ta till självledarskap för att uppnå ett bra resultat.
Fördelar för både individen och organisationen
Fördelarna för den enskilda individen med självledarskap är många. Vem har inte nytta av en högre förmåga att reagera ändamålsenligt på händelser, flera möjligheter till smidigt samarbete och bättre hantering av stressfaktorer? Kunskap och omsorg om hjärnan bäddar också för både bättre prestationer och beslut.
Samtidigt är värdet för en organisation där individerna utövar aktivt och fungerande självledarskap potentiellt enorma; det blir summan och synergierna av flera välmående och presterande medarbetare. När en individ förbättrar sin personlig effektivitet och därmed oftare gör de arbetsuppgifter som är viktigast är det en fantastisk vinst för individen. Om flera medarbetare gör detsamma blir det en fantastisk vinst för hela organisationen. Om fler medarbetare har bättre självinsikt och mår bättre blir det också vinster för både individen och företaget. Det är inte alls förvånande att självledarskap är så omtalat och att det är en förmåga som eftersökas alltmer.
Hur uppnås självledarskap?
Självledarskap kan uppnås på många sätt och med många olika verktyg. De delar jag anser är allra viktigast är:
- Kunskap om hjärnan
- Känslomässig reglering och impulskontroll
- Insikt i det egna beteenden och samspelet med andra
- Personlig effektivitet
Kunskap om hjärnan
Hjärnan är vårt främsta verktyg i livet. Det är på något sätt här som allt börjar, den är ju själva utgångspunkten. Dessutom vill vi kunna planera dagarna utifrån hjärnans förutsättningar och hushålla med kognitiv kapacitet. Vi behöver förstå grunderna kring hur hjärnan fungerar och vad den behöver för att må bra och kunna prestera.
Känslomässig reglering och impulskontroll
Vi kan aldrig kontrollera vår initiala känsla till en händelse. Den är vad den är, och alla känslor är tillåtna. Däremot kan vi kontrollera och välja agerande, stå emot den första impulsen till handling som vi får. Vi behöver öva upp vår förmåga att inte låta våra känslor styra vårt agerande när så inte är lämpligt. Generella tillfällen då vi ska försöka minska känslornas inflytande över vårt agerande är t.ex. vid ilska, stress, rädsla och sorg.
Insikt i det egna beteendet och samspelet med andra
Vårt beteende är det omvärlden ser av oss; vi behöver förstå hur vi uppfattas. Hur ska vi annars förstå vår roll i samspelet med andra, eller kunna välja det beteende som hjälper oss uppnå det vi vill?
Personlig effektivitet
I vår digitala värld handlar personlig effektivtet framförallt om att kunna använda de digitala verktyg vi har på ett bra sätt. Bland annat behöver vi ha en struktur för att hantera den ständigt växande mailhögen i inkorgen. Vi behöver också kunna stänga av distraktioner för att låta hjärnan fokusera och på så sätt få koncentrationskrävande arbetsuppgifter gjorda.
Verktyg för självledarskap
Det finns många sätt att stärka sitt självledarskap! Enkel övningar och verktyg, samt kurser i bl.a. mindfulness hittar du på Havet och Berget, en plats för alla vi som vill verka, växa och vila.
Självledarskap i praktiken
Vad innebär självledarskap i vardagen? Det innebär att ha insikt vilka tankemönster du har och hur dessa påverkar både känslor och beteende. Det innebär att kunna managera din tid och inte ta på dig för mycket. Det innebär att hushålla med din egen energi och hantera din stress, vad den än beror på.. Det innebär att kunna stå kvar i och härbärgera dina känslor, även när de är obehagliga eller överväldigande, och att handla ändamålsmässigt istället för reaktivt, trots att du är i en stark känsla.
Det innebär att ta ett djupt andetag istället för att man skriker på barnen, för etthundraelfte gången den dagen. Det innebär att kunna välja, mitt i en hetsig diskussion med en kollega vars syn du inte förstår, att du just vill förstå vad din kollega menar, istället för att hävda att din syn på saken är rätt. Det innebär att kunna välja bort vissa arbetsuppgifter, till förmån för andra, och känna en trygghet i att du gjort den bästa prioriteringen du kunde utifrån den information du hade. Det innebär att välja en promenad och frisk luft i den där lilla gluggen du har mellan möten för att ge din hjärna lite återhämtning, istället för att hetsigt svara på några mail.
Det låter nästan övermänskligt och det är omöjligt att lyckas varje gång. Nej, det sker inte över en natt. Och ja, det är svårt ibland. Och när vi misslyckas, som vi kommer att göra gång efter annan, så får vi se det som ett tillfälle till lärande snarare än ett tillfälle till självkritik. Men med övning kan vi göra andra val som gör skillnad i det långa loppet. Och livet är ju trots allt rätt långt.
På Självledarskapsbloggen utforskas alla dessa verktyg och givetvis också ämnet självledarskap. Det är ett utmärkt ställe att börja om din nyfikenhet har väckts.
Besök också Havet och Berget där du hittar verktyg och övningar som du kan börja med direkt för att stärka ditt självledarskap.
Självledarskapsbloggen
- Sjävledarskap (9)
Hitta det du söker
Navigera
Kontakt
Tel: 070 314 00 92